„SOKARCÚ HIPNÓZIS: GYÓGYÍTÁS, KUTATÁS, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG” MAGYAR HIPNÓZIS EGYESÜLET XXVI. TALÁLKOZÓJA BUDAPEST, 2015. MÁRCIUS 6 – 8.

A korábbi természetközeli, elvonulást biztosító dobogókői helyszín változott, ezúttal az ELTE Izabella utcai épülete adott otthont a rendezvénynek.

   A szakmai program szerkezete is átalakult. Párhuzamosan folyó előadás, kerekasztal, műhely és sajátélmény kínálatából választhattunk. A találkozó középpontjába a címben foglalt sokarcúság bemutatása került, így kutatási eredményekkel, a hipnózis pszichoterápiás gyakorlatának gazdagságával és a szomatikus orvoslás területén való alkalmazásának új lehetőségeivel meg. Hangsúly helyeződött a gyógyító munka részeként alkalmazott hipnózis jótékony, a költséghatékonyságban is megmutatkozó eredményességére.

   Bányai Éva plenáris nyitó előadása azt a közel félévszázados folyamatot mutatta be, mely során az okkult jelenségnek számító hipnózis a tudomány főáramába került. Kiemelte a legfontosabb lépéseket, kutatási eredményeket, melyek – a hazai hipnóziskutatásnak is köszönhetően – hozzájárultak ehhez a „kopernikuszi fordulathoz”.

   Vértes Gabriella „Modalitások ölelkezései és disszonanciái” címet viselő kerekasztalban a hipnoterápiában alkalmazott más pszichoterápiás módszer elemeinek alkalmazási lehetőségeit mutatta be a résztvevők segítségével. Így a meseterápia, kognitív elemek, álomra fókuszált terápia, NLP, és a pszichodráma integrálása került ismertetésre.

    Benczúr Lilla „A mese, mint transzélmény” című műhelyének résztvevőjeként próbákat kiállva, talányos kérdéseket megválaszolva léphettünk be a terembe, majd a mesék nyelvezetét és szimbólumait használva szinte észrevétlenül jutottunk egyre mélyebbre a mesevilágban. A műhely felépítése is tükrözte a hipnózis technikai szerkezetét.

   Vértes Gabriella plenáris előadása a hipnózis történetéről szólt i. sz. e. XII. századtól napjainkig. „Időutazáson” vettünk részt, mely során megelevenedtek a múlt és a jelen kor kiemelkedő elméletalkotói és gyakorló gyógyítói. Az előadásban kiemelődtek azok az elemek, melyek hozzájárultak a mai értelemben vett hipnopszichoterápiás gyakorlat kialakulásához.

   Bányai Éva onkológiai műhelyén a daganatos betegségek gyógyítása során hipnózissal, hipnoterápiával szerzett szerteágazó tapasztalatait osztotta meg. Személyes érintettsége még hitelesebbé tette szavait. Komplex módszert dolgozott ki a félelmek legyőzésére, a tünetek enyhítésére, a gyógyulás elősegítésére, a belső erőforrások mozgósítására. Kiscsoportos gyakorlatok, egyes technikák sajátélményszerű átélése tette teljessé az új információk sorát, s érzelmileg is mélyen megérintett az a mód, ahogy a műhelyvezető viszonyult a témához.

   Néveri Emese interaktív műhelye – Ketten a ködben – egyes „nehéz páciensek” kezelésének elején a terapeutában megjelenő érzésekkel, gondolatokkal kapcsolatban vetett fel számos kérdést. A műhelyvezető ismertetett esete: egy végstádiumú beteg jelentkezik, aki állapotáról tudomást nem véve irreális pszichoterápiás célt fogalmaz meg. Mi a terapeuta teendője? 

   Vas József 70. születésnapja alkalmából rendezett kerekasztal következett, régi és új pályatársak, tanítványok idézték fel a közös múlt emlékeit. Az ünnepelt kiemelte munkásságából az általa legfontosabbnak tartott gondolatokat és módszertani újításokat, felfedezéseket. Az egyesület a „Kreativitás a hipnózisban” díj átadásával fejezte ki köszönetét és elismerését.

   Varga Katalin moderálásával Bányai Éva, Dávid Tamás, Mérő László részvételével a „Miért nem misztikus a hipnózis – vagy mégis?” címet viselő kerekasztal a hipnózis tudományos magyarázatát és a sokszor tapasztalt „csodát” tették személyessé. Ez nem azonos a laikusok által megfogalmazott tévhitekkel, sokkal inkább találkozás az emberi természet csodálatra méltóságával.

  1. Szilágyi Adrienn kerekasztala – A test a fejekben – hiányt pótló tevékenységgel ismertetett meg. Intenzív terápiás osztályon dolgozó két orvos (Madách K., Szátán N.) és a kérésre segítséget nyújtó három pszichológus (László Z., Papi R., Varga Z.) szereplésével. Három esetet ismertünk meg, melyekben a pszichés okok miatt elakadt gyógyulást pszichológiai módszerek – pl. szuggesztiók, imagináció – segítették tovább.

   A találkozó fontos eseménye volt a közgyűlésen lezajlott tisztújítás. Sikeres hat év zárult le Varga Katalin elnökletével. Új vezetőség kapott lehetőséget, hogy közösségünk hagyományainak, értékeinek megőrzése mellett, új törekvések megvalósításával egyesületünk további fejlődését biztosítsa.

   Nem lehet véletlen a Hipnózis Találkozó elnevezés – valódi „találkozások” történtek a 113 résztvevő között a szakmai és társasági programokban. Ismét tapasztaltam ennek a közösségnek a meghitt, az összetartozás érzését nyújtó, az újonnan érkezőket is befogadó hangulatát.

 

                                                                                   Beszterci Felícia

/ Pszichoterápia 2015. (24.), 2. 152 – 153. /

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x