Átmenetek – pszichológus a rehabilitációban, avagy amikor nem minden fejben dől el

Átmenetek – pszichológus a rehabilitációban, avagy amikor nem minden fejben dől el

Előadók: Papi Réka és S. Nagy Zita

 

A rehabilitáció folyamata általában valamilyen súlyos betegség vagy baleset túlélése után indul. Egy olyan út, ami az esetek többségében hosszú és nem lineárisan felfelé mutató, illetve gyakran nem lehet előre látni, hogy mi lehet a kimenetele. Amikor a korábbi funkciók teljes helyreállása nem lehetséges, bizonytalanná válhat annak meghatározása, hogy hol lehet a rehabilitáció vége. Az új, reális célok kitűzése helyett, a rehabilitációs folyamat létállapottá dermedhet, életcéllá alakulhat. Az ebből való elmozdulást az új valósággal való szembenézés, annak felmérése, megismerése és az ehhez való alkalmazkodás jelentheti. A rehabilitáció világa tehát az átmenetek tere. Átkelés valami régiből, valami újba: nem vissza-, hanem egy új-helyre-állás.

Pszichológusként kísérve ezt a folyamatot, mindig a reménykedés és a gyász között kell egyensúlyoznunk – fontos az az energia és motiváció, amit a remény nyújt, ugyanakkor a veszteségek felismerése is elengedhetetlen a továbblépéshez.

Műhelyünk első felében, saját eseteinken keresztül szeretnénk részletesebben is kifejteni ezt a rehabilitációs pszichológiai szemléletet, ezen belül kiemelve két specifikus betegcsoport, az agysérült és a gerincvelősérült személyek ellátásának jellegzetességeit, azok hasonlóságait és különbségeit. Ki fogunk térni továbbá azokra a szuggesztiós technikákra, amelyeket használni szoktunk a rehabilitáció során, valamint bemutatjuk az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben egyedülállóként létrejött szubintenzív rehabilitációs részlegek működését is.

A műhely második felében pedig arra hívjuk a résztvevőket, hogy közösen gondolkodjunk azokról az egzisztenciális témákról, amelyek bár a rehabilitáció világában többnyire szélsőséges formában kapnak hangsúlyt, megjelennek minden más terápiás helyzetben, sőt saját életünkben is. Ezek felemelő és megterhelő aspektusai egyaránt hatással vannak ránk testi, lelki és mentális szinteken, akutan és hosszú távon is. Reflektálatlanul maradva könnyen vezethetnek kiégéshez és/vagy egyéb szomatikus és mentális problémákhoz, a tudatosításuk viszont éppen ezek megelőzésében lehet segítségünkre.

Várunk mindenkit szeretettel!

 

Dátum: Időpont: 2024. április 26. 16:00-19:00

Helyszín: ELTE PPK, 1064, Budapest, Izabella u. 46 – 405. terem.

Jelentkezési lap

 

Részvételi díj:

– előzetese befizetés esetén: 5000, diákoknak 2000, MHE tagoknak 4000 Ft.

– helyszínen: 5500, diákoknak 2500, MHE tagoknak 4500 Ft.

 

Kérjük, a részvételi díjat a Magyar Hipnózis Egyesület alábbi számlaszámára szíveskedjék átutalni: OTP 11702081 21455027 – legalább 24 órával az esemény előtt.

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel a résztvevő nevét (ha céges számláról történik az utalás, akkor is a résztvevő személy nevét) és a „Papi műhely”; megjelölést. (Pl. „Kis Miklós, Papi műhely”)

Amennyiben átutalással fizet, annak a nevére tudjuk a számlát kiállítani, akinek a nevéről az utalás történik.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x