Beszámoló: Bokor Judit: Hipnózis és időperspektívák

Bokor Judit klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta: Hipnózis és időperspektívák műhelye sok esetrészlettel tarkított előadás volt, mely élénk érdeklődést váltott ki a hallgatóságból. Megannyi kérdés tette interaktívvá a pénteki műhelyt.

A különböző kórképekben, mentális zavarokban mutatkozó jellegzetes időperspektívák, illetve a hipnózis kínálta pszichoterápiás beavatkozás lehetőségei kerültek középpontba.

Elsősorban a rossz szokások, függőségek, étkezési zavarok vonatkozásában hozta az esetrészleteket az előadó. Ezeknek a problémáknak a  kezelésében nagy segítséget nyújthat, ha a páciens kiegyensúlyozatlan, hibás időperspektíva profilját átalakítjuk a hipnoterápiás kezelés során.

Mivel ezek a nagyrészt tanult mentális struktúrák alapvetően tudattalanok, hipnoterápiával lehetőség lehet módosítani azokat.

Az idősíkok átjárhatósága, illetve az időperspektíva profil átalakítása sokat segíthet a tudatosabb kontroll kialakításában, a rossz szokások, függőségek kezelésében.

Ez úton is köszönjük az előadónak az izgalmas, szakmai kérdésekben tartalmas délutánt!

Kitüntetés: Professor emeritus Bányai Éva, a Magyar Hipnózis Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke kitüntető oklevelet kapott az American Journal of Clinical Hypnosis folyóirattól

Örömmel és büszkeséggel osztjuk meg a hírt minden kedves érdeklődővel, hogy Professor emeritus Bányai Éva, a Magyar Hipnózis Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke kitüntető oklevelet kapott az American Journal of Clinical Hypnosis folyóirattól!

Mint az oklevél is tanúsítja, a „Bányai, É. I. (2018). Active-alert hypnosis: History, research and applications. American Journal of Clinical Hypnosis 61(2): 88-107.” című összefoglaló cikke, ami a folyóirat ”Alert Hypnosis” különszámában jelent meg, a legtöbbet letöltött cikk lett!

Cikk megtekintése

Bányai Éva az alábbi gondolatokkal osztja meg velünk örömét:

„Úgy érzem, hogy ez nemcsak nekem, hanem a Magyar Hipnózis Egyesületnek is elismerést jelent, hiszen, ahogy a fenti cikk „köszönetnyilvánításában” írtam, ebben az összefoglaló munkában az MHE aktív-éber hipnózissal kapcsolatos tapasztalatait is összegeztem.

Jó érzés ez, hogy a „szakmai tavaszomban” kialakított aktív-éber hipnózis mára az egész világon elterjedt, és széles körben alkalmazzák. Ez most, az életem őszén visszahozza azoknak a harcos időknek az emlékét, amikor az akkori szakmai világgal (főleg a hazai, erősen Pavloviánus hangulatú szakmai világgal) szembe szállva kialakítottam ezt az eljárást, és kitartottam azokban a nehéz időkben, amikor itthon kinevettek érte, és sem utazni nem engedtek, sem a külföldi támogatóimmal való kapcsolatot nem tették lehetővé (pl. Hilgard leveleit rendszerint nem kaptam meg, csak akkor értesültem róluk, amikor telefonon felhívott, hogy miért nem válaszolok).”

Az aktív-éber hipnózis iránti fokozott érdeklődés nem csak a szakmai vonatkozást illetően jelent világszintű elismerést örökös tiszteletbeli Elnökasszonyunk számára, hanem szakmai életútját végig kísérő egyéni kitartó küzdelmének, hitének tükre is. Bízunk benne, hogy a korai keserűségeket oldani tudja az a sok tanítvány, kutató munkatárs, akik az általa kialakított aktív-éber hipnózissal világszerte dolgoznak, tudományos disszertációkat írnak.

Szívből gratulálunk!

Kitüntetés - American Journal of Clinical Hypnosis

XXXI. Magyar Hipnózis Találkozó, melyet Fordulópont(OK) címen online konferencia keretében tartunk.

Időpont: 2021. március 27. 

9: 00 – 10: 00-ig: Előadások:

Bányai Éva: Fordulópontok a hipnózis modern történetében a nagyvilágban és itthon (30 perc)  
Varga Kata – Hartman Woltemade: Nemzetközi felmérés a hipnózis képzések rendszeréről: Az International Society of Hypnosis tag-társaságainak gyakorlata (30 perc)

10: 00 – 10: 15: szünet

10: 15 – 11: 45: Kerekasztal:

Varga S. Katalin: Tudjuk, hogy hat, és ki mit használHAT? Meghívott résztvevők: Harmatta János, Kovács Péter, Németh Attila, Néveri Emese.

11: 45 – 12: 00: szünet

12: 00 – 12: 40: Esetismertetések:

Pálinkás Imre: „Biztos kézzel” – pszichoterápiás esetismertetés (20 perc)
Pájer Alexandra – Kinél van a kormány? – szuggesztiós technikák alkalmazása gerincvelősérült betegek ellátásában (20 perc)

EBÉD    12: 40 – 13: 30

13: 30 – 14: 10: Előadások:

Kasos Enikő: Új kutatási eredmények aktív-éber hipnózisban (20 perc)
Kelemen-Szilágyi Adrienn, Ziss Mariann, Varga Katalin: Covid tükör – mit tettünk, mit tehetnénk? Az MHE tevékenysége a járvány időszakában (20 perc)

14: 10 – 14: 20  szünet

14: 20 – 15:50: Kerekasztal:

Ziss Mariann: Hipnózis nélkül a hipnoterápiában (90 perc)

Jelentkezni az alábbi linken lehet:

Jelentkezési lap

Fontos tudnivalók:

A képzés akkreditált, a CME pontokat az előadássorozat végén regisztráljuk az Oftex portálon.

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvény online lesz megtartva, ZOOM alkalmazással.

A részvételt csak előzetes regisztráció és a részvételi díj átutalással történt befizetése esetén tudjuk biztosítani. Jelentkezés és átutalás legkésőbb a rendezvény előtti napon 24 óráig tudjuk elfogadni. Kérjük, hogy jelentkezésnél tüntessék fel a Zoom felületen alkalmazott felhasználói nevüket a könnyebb beazonosításhoz!

ZOOM hozzáférési linket a jelentkezéskor megadott email címen küldjük meg a rendezvény elött!

Kérjük, a részvételi díjat a Magyar Hipnózis Egyesület alábbi számlaszámára szíveskedjék átutalni:

CIB 10700244 – 26137702 – 51100005

Részvételi díj:

MHE tag (rendezett tagdíjjal) 5000.- Ft
Nem tag 6000.- Ft
Nappali tagozatos diák, kismama, nyugdíjas 2500.- Ft

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
MHE vezetősége

Kutatási kérdőív

Kedves Hipnózissal dolgozó Kollégák!

A hipnózis használatával kapcsolatban nagyszabású nemzetközi felmérésben veszünk részt, melynek koordinátora Kekecs Zoltán kollégánk, és magam is szerepet kaptam a kialakításában.

Kérem, hogy mennél többen töltsétek ki az alábbi linken nyíló kérdéssort, amit a könnyebb érthetőség kedvéért magyarra fordítottunk.

Klinikai és kutatási orientációjú tapasztalatok egyaránt fontosak:

https://hypnosis-survey.com/Magyar.html

Köszönöm szépen: Prof. Varga Kata ELTE PPK

Professor emeritus Bányai Éva: Hipno-pszichoterápia daganatos betegeknél: a személyes és online találkozások sajátosságai.

Kedves Érdeklődők!
Kedves Pszichológus/ Pszichoterapeuta és Orvos Kollégák! Kedves Diákok!

Szeretettel meghívjuk a Magyar Hipnózis Egyesület workshopjára, melynek címe:
Professor emeritus Bányai Éva: Hipno-pszichoterápia daganatos betegeknél: a személyes és online találkozások sajátosságai.

A műhely első felében elméleti szempontok és saját kutatási eredményeink alapján megindokoljuk, miért érdemes a hipnoterápiát széles körben alkalmazni a daganatos betegek kemoterápiájának és sugárkezelésének kiegészítő terápiájaként. Eset-vignettákkal illusztráljuk, milyen nehézségekkel kell megküzdenie a terapeutának rákbetegeknél az eredményes hipno-pszichoterápia kivitelezhetősége érdekében. A hipnózis interakció kölcsönös archaikus bevonódást kiváltó hatása miatt különösen nagy problémát jelent a halállal való rendszeres szembesülés, ami gyakran a saját halandóságunkkal kapcsolatos egzisztenciális szorongást vált ki.

A műhely második felében saját élmény szinten átélhetővé teszünk néhány olyan technikát, amelyek segíthetnek az egzisztenciális szorongás és a terápia szervezésével kapcsolatos problémák leküzdésében. Ez segítséget jelenthet az eddig tartózkodó kollegáknak a rákbetegekkel folytatott hipnoterápia elkezdésében, a már gyakorlattal rendelkezőknek pedig a terápia hatékonyabb, eredményes folytatásában.

Végül kitérünk a koronavírus járvány miatt szükségessé vált online hipno-pszichoterápia sajátos problémáira a daganatos betegeknél, és tapasztalataink alapján javaslatot teszünk azok megoldására.

Jelentkezni az alábbi linken lehet:

Jelentkezési lap

Fontos tudnivalók:
A képzés akkreditált, a CME pontokat az előadássorozat végén regisztráljuk az Oftex portálon.
Időpont: 2021. 02. 05. 16-19 óra

A járványhelyzetre való tekintettel a műhely online lesz megtartva, ZOOM alkalmazással. A részvételt csak előzetes regisztráció és a részvételi díj átutalással történt befizetése esetén tudjuk biztosítani.

Jelentkezés és átutalás legkésőbb a rendezvény előtti napon 24 óráig tudjuk elfogadni. Kérjük, hogy jelentkezésnél tüntessék fel a Zoom alkalmazásban alkalmazott felhasználói nevüket a könnyebb beazonosításhoz! ZOOM hozzáférési linket a jelentkezéskor megadott email címen küldjük meg a rendezvény napján!

Részvételi díj 4000, diákoknak 1000, MHE tagoknak 3000 Ft.
Kérjük, a részvételi díjat a Magyar Hipnózis Egyesület alábbi számlaszámára szíveskedjék átutalni:
CIB 10700244 – 26137702 – 51100005
A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel a résztvevő nevét (ha céges számláról történik az utalás, akkor is a résztvevő személy nevét) és a “Bányai műhely” megjelölést. (Pl. “Kis Miklós, Bányai műhely”).
Átutalással fizetésnél annak a nevére tudjuk a számlát kiállítani, akinek a nevéről az utalás történik.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt:
az MHE Vezetősége és Tanulmányi Bizottsága

Interjú Proff. Dr. Varga Katalinnal a Kompetenciák a Sürgősségi Ellátásban szakmai műhely honlapján

“A következő interjú során Prof. Dr. Varga Katalinnal beszélgettem, az egészségügy talán legkardinálisabb problémájáról, ami nem más, mint a kommunikáció. Ennek, akárcsak az egészségügy számtalan más aspektusának, függetlennek kellene maradni a körülményektől. Függetlennek kellene lennie az ágazat alulfinanszírozottságától, a pandémiától, és az ellátók nehéz napjától is.

Prof. Dr. Varga Katalin az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológia Karának oktatója, az Affektív Pszichológia Tanszék vezetője, az MTA doktora. Pszichológus, szakterülete a módosult tudatállapotok, a hipnózis és az orvosi kommunikáció. Több, mint 20 éve szervezi a Szuggessziók Alkalmazása A Szomatikus Orvoslásban Képzést (hipnozis-mhe.hu), amelyet a legkülönbözőbb szakterületek képviselői végeznek el, orvosok és szakdolgozók egyaránt. A tanfolyamon olyan technikákat van lehetősége megtanulni a résztvevőknek, amelyeket elsősorban hipnózis során alkalmaznak, de mivel a szakemberek sokszor úgy találkoznak a betegekkel, ill. a hozzátartozókkal, hogy azok már egyfajta módosult tudatállapotban vannak, ilyenkor is alkalmazhatók. Bizonyos esetekben a hétköznapi, logikus kommunikáció nem biztos, hogy működik és ezért azokat a módszereket érdemes követni, amelyeket a módosult tudatállapotokhoz fejlesztettek ki. Az ellátó-ellátott  kommunikációt hivatott javítani Helyzetmegoldások című könyve is, amelyben nehezen kezelhető helyzetekhez kapcsolódó esetek gyűjteményét találhatjuk, amely a példákon túl lehetséges megoldásokat is kínál a különböző esetekre.


A teljes interjú elolvasható a KOMPETENCIÁK A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSBAN honlapon az alábbi hivatkozásra kattintva.
Forrás: https://egeszsegugyesjog.com/2020/12/06/ez-a-kritikus-helyzet-csak-jobban-megmutatja-mi-hianyzik/

Új hanganyagok – Mesék

A népmesék alkalmat és lehetőséget teremtenek az elcsendesedésre, a megpihenésre, azönmagunkba való visszatalálásra, belső erőforrásaink mozgósítására, belső egyensúlyunk megtalálásra.

Ezek a történetek abban segítenek, hogy a legmegfelelőbb módon tudjunkkapcsolódni önmagunkhoz és a körülöttünk lévő világhoz nehéz helyzetekben is. Etörténetek a remény forrásai is, hiszen valójában azoknak a mély emberi tapasztalatoknakképekben letisztult megfogalmazásai, ahogyan az időben előttünk járók átélték és megéltéknehéz élethelyzeteiket, és megtapasztalták azok elmúltát is. A mesék élőszavas mesemondásban hangoznak el, úgy, ahogyan egy valós meseterápiás foglalkozáson is el szoktak hangozni. Ez a fajta mesemondás a belső képalkotás, a tapintás, a hangok, az illatok, a színek belső megtapasztalásán keresztül ahhoz segíti a hallgatót, hogy a legnagyobb szabadsággal és mélységben tudjon kapcsolódni a történethez.

UGRÁS A LETÖLTÉSEKHEZ

A hipnózisról…rövid összefoglaló a SuperTV2 műsorán Varga Katalin és Kelemen – Szilágyi Adrienn közreműködésével

Minden, amit a hipnózis terápiáról tudnod kell – A sokoldalú módszer nem csak az alvászavar, de a depresszió különböző mentális problémák sikeres kezelésére ad lehetőséget.

Mérei-díj 2020

A Mérei-díjat minden évben a Mérei Bizottság a megelőző év legjobb PhD hallgatói cikkének ítéli oda.Idén Kasos Enikő PhD hallgató (ELTE Pszichológiai Doktori Iskola, témavezető: Varga Katalin) tanulmányát találta a díjra legérdemesebbnek.

Alább láthatóak a társszerzők és a tanulmányösszefoglalója.

Gratulálunk!

ÚJ KUTATÁSI EREDMÉNYEK AKTÍV-ÉBER HIPNÓZISBAN: FENOMENOLÓGIAI, FIZIOLÓGIAI ÉS ENDOKRIN ELEMZÉSEK

KASOS ENIKŐ1,2 – KASOS KRISZTIÁN1,2 – JÓZSA EMESE2 – KÖLTŐ ANDRÁS2,3 – BÁNYAI ÉVA2 – VARGA KATALIN2

1ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Doktori Iskola
2ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézet

3National University of Ireland Galway, Health Promotion Research Centre

E-mail: kasos.eniko@ppk.elte.hu

Az aktív-éber hipnózis fontos mérföldkő a hipnózis jelenségének megismerésében: megdöntötte a sokáig uralkodó elméletet, mely szerint a hipnózis az alváshoz hasonló állapot. Mégis viszonylag kevés kutatás foglalkozik a hipnózis aktív formáival, különösen az aktív-éber hipnózis kísérleti vizsgálatával. Tanulmányunk két olyan kutatást foglal össze, amelyben az aktív-éber hipnózis endokrinológiai, elektrodermális és fenomenológiai vonatkozását vizsgáltuk, mindezt az interakciós keret hangsúlyozásával. Az első vizsgálatban – elektrodermális aktivitásváltozások elemzése révén – kimutattuk, hogy míg aktív-éber hipnózisban részt vevő, alacsony hipnábilitású alanyoknál az indukció végén is megmarad a mindennapi éber tudatállapotra jellemző bal féltekei dominancia, addig magas hipnábilitású alanyoknál jobb féltekei túlsúly alakult ki. Ez a mintázat a tudatállapot megfelelő irányú szubjektív módosulásaival is összefügg. A második vizsgálat eredménye, hogy aktív-éber hipnózis mind az alanyok, mind a hipnotizőrök kortizol- és oxitocinszintjét befolyásolhatja, és az endokrin változások erőssége összefügg az alany hipnábilitásával, valamint a módosult tudatállapot fenomenológiájával. Ezek az eredmények beilleszthetők a hipnózis interakciós szemléleti keretébe,
és alátámasztják az aktív-éber hipnózis jótékony terápiás hatásait.

Minden, amit a hipnózis terápiáról tudnod kell!

Interjú Dr. Varga Katalin, pszichológussal.