Beszámoló: Bokor Judit: Hipnózis és időperspektívák

Bokor Judit klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta: Hipnózis és időperspektívák műhelye sok esetrészlettel tarkított előadás volt, mely élénk érdeklődést váltott ki a hallgatóságból. Megannyi kérdés tette interaktívvá a pénteki műhelyt.

A különböző kórképekben, mentális zavarokban mutatkozó jellegzetes időperspektívák, illetve a hipnózis kínálta pszichoterápiás beavatkozás lehetőségei kerültek középpontba.

Elsősorban a rossz szokások, függőségek, étkezési zavarok vonatkozásában hozta az esetrészleteket az előadó. Ezeknek a problémáknak a  kezelésében nagy segítséget nyújthat, ha a páciens kiegyensúlyozatlan, hibás időperspektíva profilját átalakítjuk a hipnoterápiás kezelés során.

Mivel ezek a nagyrészt tanult mentális struktúrák alapvetően tudattalanok, hipnoterápiával lehetőség lehet módosítani azokat.

Az idősíkok átjárhatósága, illetve az időperspektíva profil átalakítása sokat segíthet a tudatosabb kontroll kialakításában, a rossz szokások, függőségek kezelésében.

 

Ez úton is köszönjük az előadónak az izgalmas, szakmai kérdésekben tartalmas délutánt!

XXXI. Magyar Hipnózis Találkozó, melyet Fordulópont(OK) címen online konferencia keretében tartunk.

Időpont: 2021. március 27. 

9: 00 – 10: 00-ig: Előadások:

Bányai Éva: Fordulópontok a hipnózis modern történetében a nagyvilágban és itthon (30 perc)  
Varga Kata – Hartman Woltemade: Nemzetközi felmérés a hipnózis képzések rendszeréről: Az International Society of Hypnosis tag-társaságainak gyakorlata (30 perc)

10: 00 – 10: 15: szünet

10: 15 – 11: 45: Kerekasztal:

Varga S. Katalin: Tudjuk, hogy hat, és ki mit használHAT? Meghívott résztvevők: Harmatta János, Kovács Péter, Németh Attila, Néveri Emese. 

11: 45 – 12: 00: szünet

12: 00 – 12: 40: Esetismertetések:

Pálinkás Imre: „Biztos kézzel” – pszichoterápiás esetismertetés (20 perc)
Pájer Alexandra – Kinél van a kormány? – szuggesztiós technikák alkalmazása gerincvelősérült betegek ellátásában (20 perc)

EBÉD    12: 40 – 13: 30 

13: 30 – 14: 10: Előadások:

Kasos Enikő: Új kutatási eredmények aktív-éber hipnózisban (20 perc)
Kelemen-Szilágyi Adrienn, Ziss Mariann, Varga Katalin: Covid tükör – mit tettünk, mit tehetnénk? Az MHE tevékenysége a járvány időszakában (20 perc)

14: 10 – 14: 20  szünet

14: 20 – 15:50: Kerekasztal:

Ziss Mariann: Hipnózis nélkül a hipnoterápiában (90 perc)

Jelentkezni az alábbi linken lehet:

Jelentkezési lap

Fontos tudnivalók:

A képzés akkreditált, a CME pontokat az előadássorozat végén regisztráljuk az Oftex portálon.

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvény online lesz megtartva, ZOOM alkalmazással.

A részvételt csak előzetes regisztráció és a részvételi díj átutalással történt befizetése esetén tudjuk biztosítani. Jelentkezés és átutalás legkésőbb a rendezvény előtti napon 24 óráig tudjuk elfogadni. Kérjük, hogy jelentkezésnél tüntessék fel a Zoom felületen alkalmazott felhasználói nevüket a könnyebb beazonosításhoz!

ZOOM hozzáférési linket a jelentkezéskor megadott email címen küldjük meg a rendezvény elött!

Kérjük, a részvételi díjat a Magyar Hipnózis Egyesület alábbi számlaszámára szíveskedjék átutalni:

CIB 10700244 – 26137702 – 51100005

Részvételi díj:

MHE tag (rendezett tagdíjjal) 5000.- Ft
Nem tag 6000.- Ft
Nappali tagozatos diák, kismama, nyugdíjas 2500.- Ft

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
MHE vezetősége

Kutatási kérdőív

Kedves Hipnózissal dolgozó Kollégák!

A hipnózis használatával kapcsolatban nagyszabású nemzetközi felmérésben veszünk részt, melynek koordinátora Kekecs Zoltán kollégánk, és magam is szerepet kaptam a kialakításában.

Kérem, hogy mennél többen töltsétek ki az alábbi linken nyíló kérdéssort, amit a könnyebb érthetőség kedvéért magyarra fordítottunk.

Klinikai és kutatási orientációjú tapasztalatok egyaránt fontosak:

https://hypnosis-survey.com/Magyar.html

Köszönöm szépen: Prof. Varga Kata ELTE PPK

Professor emeritus Bányai Éva: Hipno-pszichoterápia daganatos betegeknél: a személyes és online találkozások sajátosságai.

Kedves Érdeklődők!
Kedves Pszichológus/ Pszichoterapeuta és Orvos Kollégák! Kedves Diákok!

Szeretettel meghívjuk a Magyar Hipnózis Egyesület workshopjára, melynek címe:
Professor emeritus Bányai Éva: Hipno-pszichoterápia daganatos betegeknél: a személyes és online találkozások sajátosságai.

A műhely első felében elméleti szempontok és saját kutatási eredményeink alapján megindokoljuk, miért érdemes a hipnoterápiát széles körben alkalmazni a daganatos betegek kemoterápiájának és sugárkezelésének kiegészítő terápiájaként. Eset-vignettákkal illusztráljuk, milyen nehézségekkel kell megküzdenie a terapeutának rákbetegeknél az eredményes hipno-pszichoterápia kivitelezhetősége érdekében. A hipnózis interakció kölcsönös archaikus bevonódást kiváltó hatása miatt különösen nagy problémát jelent a halállal való rendszeres szembesülés, ami gyakran a saját halandóságunkkal kapcsolatos egzisztenciális szorongást vált ki.

A műhely második felében saját élmény szinten átélhetővé teszünk néhány olyan technikát, amelyek segíthetnek az egzisztenciális szorongás és a terápia szervezésével kapcsolatos problémák leküzdésében. Ez segítséget jelenthet az eddig tartózkodó kollegáknak a rákbetegekkel folytatott hipnoterápia elkezdésében, a már gyakorlattal rendelkezőknek pedig a terápia hatékonyabb, eredményes folytatásában.

Végül kitérünk a koronavírus járvány miatt szükségessé vált online hipno-pszichoterápia sajátos problémáira a daganatos betegeknél, és tapasztalataink alapján javaslatot teszünk azok megoldására.

Jelentkezni az alábbi linken lehet:

Jelentkezési lap

Fontos tudnivalók:
A képzés akkreditált, a CME pontokat az előadássorozat végén regisztráljuk az Oftex portálon.
Időpont: 2021. 02. 05. 16-19 óra

A járványhelyzetre való tekintettel a műhely online lesz megtartva, ZOOM alkalmazással. A részvételt csak előzetes regisztráció és a részvételi díj átutalással történt befizetése esetén tudjuk biztosítani. 

Jelentkezés és átutalás legkésőbb a rendezvény előtti napon 24 óráig tudjuk elfogadni. Kérjük, hogy jelentkezésnél tüntessék fel a Zoom alkalmazásban alkalmazott felhasználói nevüket a könnyebb beazonosításhoz! ZOOM hozzáférési linket a jelentkezéskor megadott email címen küldjük meg a rendezvény napján!

Részvételi díj 4000, diákoknak 1000, MHE tagoknak 3000 Ft.
Kérjük, a részvételi díjat a Magyar Hipnózis Egyesület alábbi számlaszámára szíveskedjék átutalni:
CIB 10700244 – 26137702 – 51100005
A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel a résztvevő nevét (ha céges számláról történik az utalás, akkor is a résztvevő személy nevét) és a “Bányai műhely” megjelölést. (Pl. “Kis Miklós, Bányai műhely”).
Átutalással fizetésnél annak a nevére tudjuk a számlát kiállítani, akinek a nevéről az utalás történik.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt:
az MHE Vezetősége és Tanulmányi Bizottsága

Interjú Proff. Dr. Varga Katalinnal a Kompetenciák a Sürgősségi Ellátásban szakmai műhely honlapján

“A következő interjú során Prof. Dr. Varga Katalinnal beszélgettem, az egészségügy talán legkardinálisabb problémájáról, ami nem más, mint a kommunikáció. Ennek, akárcsak az egészségügy számtalan más aspektusának, függetlennek kellene maradni a körülményektől. Függetlennek kellene lennie az ágazat alulfinanszírozottságától, a pandémiától, és az ellátók nehéz napjától is.

Prof. Dr. Varga Katalin az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológia Karának oktatója, az Affektív Pszichológia Tanszék vezetője, az MTA doktora. Pszichológus, szakterülete a módosult tudatállapotok, a hipnózis és az orvosi kommunikáció. Több, mint 20 éve szervezi a Szuggessziók Alkalmazása A Szomatikus Orvoslásban Képzést (hipnozis-mhe.hu), amelyet a legkülönbözőbb szakterületek képviselői végeznek el, orvosok és szakdolgozók egyaránt. A tanfolyamon olyan technikákat van lehetősége megtanulni a résztvevőknek, amelyeket elsősorban hipnózis során alkalmaznak, de mivel a szakemberek sokszor úgy találkoznak a betegekkel, ill. a hozzátartozókkal, hogy azok már egyfajta módosult tudatállapotban vannak, ilyenkor is alkalmazhatók. Bizonyos esetekben a hétköznapi, logikus kommunikáció nem biztos, hogy működik és ezért azokat a módszereket érdemes követni, amelyeket a módosult tudatállapotokhoz fejlesztettek ki. Az ellátó-ellátott  kommunikációt hivatott javítani Helyzetmegoldások című könyve is, amelyben nehezen kezelhető helyzetekhez kapcsolódó esetek gyűjteményét találhatjuk, amely a példákon túl lehetséges megoldásokat is kínál a különböző esetekre.


A teljes interjú elolvasható a KOMPETENCIÁK A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSBAN honlapon az alábbi hivatkozásra kattintva.
Forrás: https://egeszsegugyesjog.com/2020/12/06/ez-a-kritikus-helyzet-csak-jobban-megmutatja-mi-hianyzik/

 

 

Új hanganyagok – Mesék

A népmesék alkalmat és lehetőséget teremtenek az elcsendesedésre, a megpihenésre, azönmagunkba való visszatalálásra, belső erőforrásaink mozgósítására, belső egyensúlyunk megtalálásra.

Ezek a történetek abban segítenek, hogy a legmegfelelőbb módon tudjunkkapcsolódni önmagunkhoz és a körülöttünk lévő világhoz nehéz helyzetekben is. Etörténetek a remény forrásai is, hiszen valójában azoknak a mély emberi tapasztalatoknakképekben letisztult megfogalmazásai, ahogyan az időben előttünk járók átélték és megéltéknehéz élethelyzeteiket, és megtapasztalták azok elmúltát is. A mesék élőszavas mesemondásban hangoznak el, úgy, ahogyan egy valós meseterápiás foglalkozáson is el szoktak hangozni. Ez a fajta mesemondás a belső képalkotás, a tapintás, a hangok, az illatok, a színek belső megtapasztalásán keresztül ahhoz segíti a hallgatót, hogy a legnagyobb szabadsággal és mélységben tudjon kapcsolódni a történethez.

UGRÁS A LETÖLTÉSEKHEZ

A hipnózisról…rövid összefoglaló a SuperTV2 műsorán Varga Katalin és Kelemen – Szilágyi Adrienn közreműködésével

Minden, amit a hipnózis terápiáról tudnod kell – A sokoldalú módszer nem csak az alvászavar, de a depresszió különböző mentális problémák sikeres kezelésére ad lehetőséget.

Mérei-díj 2020

A Mérei-díjat minden évben a Mérei Bizottság a megelőző év legjobb PhD hallgatói cikkének ítéli oda.Idén Kasos Enikő PhD hallgató (ELTE Pszichológiai Doktori Iskola, témavezető: Varga Katalin) tanulmányát találta a díjra legérdemesebbnek.

Alább láthatóak a társszerzők és a tanulmányösszefoglalója.

Gratulálunk!

ÚJ KUTATÁSI EREDMÉNYEK AKTÍV-ÉBER HIPNÓZISBAN: FENOMENOLÓGIAI, FIZIOLÓGIAI ÉS ENDOKRIN ELEMZÉSEK

KASOS ENIKŐ1,2 – KASOS KRISZTIÁN1,2 – JÓZSA EMESE2 – KÖLTŐ ANDRÁS2,3 – BÁNYAI ÉVA2 – VARGA KATALIN2

1ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Doktori Iskola
2ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézet

3National University of Ireland Galway, Health Promotion Research Centre

E-mail: kasos.eniko@ppk.elte.hu

Az aktív-éber hipnózis fontos mérföldkő a hipnózis jelenségének megismerésében: megdöntötte a sokáig uralkodó elméletet, mely szerint a hipnózis az alváshoz hasonló állapot. Mégis viszonylag kevés kutatás foglalkozik a hipnózis aktív formáival, különösen az aktív-éber hipnózis kísérleti vizsgálatával. Tanulmányunk két olyan kutatást foglal össze, amelyben az aktív-éber hipnózis endokrinológiai, elektrodermális és fenomenológiai vonatkozását vizsgáltuk, mindezt az interakciós keret hangsúlyozásával. Az első vizsgálatban – elektrodermális aktivitásváltozások elemzése révén – kimutattuk, hogy míg aktív-éber hipnózisban részt vevő, alacsony hipnábilitású alanyoknál az indukció végén is megmarad a mindennapi éber tudatállapotra jellemző bal féltekei dominancia, addig magas hipnábilitású alanyoknál jobb féltekei túlsúly alakult ki. Ez a mintázat a tudatállapot megfelelő irányú szubjektív módosulásaival is összefügg. A második vizsgálat eredménye, hogy aktív-éber hipnózis mind az alanyok, mind a hipnotizőrök kortizol- és oxitocinszintjét befolyásolhatja, és az endokrin változások erőssége összefügg az alany hipnábilitásával, valamint a módosult tudatállapot fenomenológiájával. Ezek az eredmények beilleszthetők a hipnózis interakciós szemléleti keretébe,
és alátámasztják az aktív-éber hipnózis jótékony terápiás hatásait.

Minden, amit a hipnózis terápiáról tudnod kell!

Interjú Dr. Varga Katalin, pszichológussal.

„Azt súgta, most már méltósággal tud szembenézni a halállal”

“Egy gyerekkori pillanat elég lehet ahhoz, hogy valaki egy életre elköteleződjön egy pálya iránt. Így történt Dr. Bányai Évával, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának professor emeritusával is, aki a hipnóziskutatás egyik nemzetközileg is elismert szaktekintélye. Bár eredetileg csak a vizsgálatokra koncentrált, utóbb terápiával is foglalkozni kezdett, manapság pedig azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet: a rákbetegek mentális egészségére is oda kell figyelniük az orvosoknak.”

A teljes cikk elolvasható a 24.hu oldalán, amelyet ide kattintva érhet el.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu