Varga Kata workshop beszámoló

Dr. Varga Katalin professzor, pszichológus: A fájdalom-management szuggesztiós és hipnózisos módszerekkel c. workshopján a kommunikáció speciális szuggesztív helyzeteiről hallhattunk előadást. A résztvevők hallhattak a fájdalomelmélet történetéből néhány összefoglaló gondolatot: láthatták, hogyan formálódott a fájdalomérzet kialakulásáról való elméleti felfogás Descartestól kezdve, a fájdalom kapuelméletén át Mark Jensen elméletéig. Majd videodemonstrációkon keresztül megismerhettük, hogyan alkalmazható a szuggesztív technika a fájdalom csökkentésében: formális hipnózis alkalmazásával fájdalomcsillapitás nélkül; önhipnózisban, hipnózis és helyi érzéstelenítés kombinációjával, és formális indukció nélküli szuggesztiókkal segítve a gyógyulást a mélyaltatásban végzett műtétet megelőzően és azt követően. Szó eset e technikák használatának előnyeiről: gyorsabb gyógyulás, kevesebb gyógyszerigény, jobb közérzet.
A látott és hallott lenyűgöző eredmények, lehetőségek kellően ráhangolták a hallgatóságot – akiknek fele nem kiképzett hipnoterapeuta, hanem egyéb irányból érkezett szakember, érdeklődő volt – a workshop második felére, hogy személyesen is átéljék, kipróbálják a szuggesztív kommunikációs képességüket, fájdalomcsillapító hatékonyságukat. Kiscsoportos helyzetben lehetőség volt az un. kesztyű-analgézia kialakítására, átélésére. Különféle szuggesztív technikákat alkalmazva megtapasztalhatta a hallgatóság, hogy a fájdalomérzet áthangolása milyen erős befolyással bír.
Sokan voltak kíváncsiak az előadására. Gyakorlatban használható tapasztalatokkal, élményekkel és elméleti ismeretekkel is gazdagodva zártuk e délutánt.
Ezúton is köszönjük a lehetőséget Dr. Varga Katalin professzor asszonynak!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x