Árkovits Amaryl: “… nem túlélő akarok lenni, hanem élő” – A transzgenerációs traumák hetedízigleni hatásairól

Kedves Érdeklődők,

A Magyar Hipnózis Egyesület 2022-ben ingyenes, online műhelysorozatot indított a segítő szakemberek támogatásának céljával. Hisszük, hogy a segítő szakemberek előtt álló kihívásokra legeredményesebben együtt találhatjuk meg a válaszokat, tanulva a különböző módszerekből, megismerve egymás gondolkodását.

Fókuszban tartva a Magyar Hipnózis Egyesület idei évre kitűzött szakmai célját, a traumával való munka eltérő aspektusainak részeként április elsején Havelka Judit “A trauma arcai” címmel adott elő. Az online térben több mint 500 szakember csatlakozott hozzánk, bátran írhatom, hogy mindannyiunk számára felemelő érzés volt a közösség erejének megtapasztalása.

Ebben szemléletben továbbhaladva a következő workshopunk:

Árkovits Amaryl: “… nem túlélő akarok lenni, hanem élő” – A transzgenerációs traumák hetedízigleni hatásairól

A fenti mondatot egy kamaszfiú kiabálja/üvölti/suttogja/mondja (a decibel mindegy, úgyis mélyen, a szívben van a potméter) anyjának Mundruczó Kornél Evolúció című filmjében, ahol nagyanyja a Holokauszt túlélő, ő “csupán” élni szeretne egy másik európai országban.

A családi narratív emlékezet minimum három generációs, ám kérdés, hány generáción át cipeljük őseink terheit, traumáit, titkait? Hogyan mesélődnek vagy éppen hallgatódnak el (a nyelvtani szerkezet szenvedő kifacsartsága szándékos) a túl nehéz történetek, hogy aztán egyszer csak tünetek, zavarok, énidegen vagy érthetetlen gesztusok és szokások formájában előbukkanjanak? Észrevesszük-e a családi legendáriumban az apró botlásokat, néhány fura rokon érthetetlennek tűnő viselkedését, a csontvázakkal teli kulcsra zárt szekrényeket? És mi a helyzet a szinte mesélhetetlen transzgenerációs fantommal?

A workshopban a trauma rendszerszemléletű megközelítéséről beszélgetünk a velünk élő zsidó, sváb, cigány családok megélt és elmesélt történetein, filmeken és családregényeken keresztül egy cseppnyi analitikus szemlélettel ötvözve.

 

Időpont: 2022.06.01. (szerda) 17:00-20:00
Helyszín: ZOOM – online felület
A műhely díjmentes, regisztrációhoz kötött.

 
Regisztráció
 

A programról felvételt készítünk.

 

Minden jelentkező szeretettel várunk!