Beszámoló: Ziss Mariann Szuggesztív kommunikáció biztonsági fenyegetettségben címmel tartott workshopjáról

Ziss Mariann klinikai szakpszichológus, hipnoterapeuta PhD kutatásának elméleti hátteréről és a főleg külföldön zajló tréningekhez kötődő vizsgálataiban használt szuggesztív technikákról tartott workshopot. A címben is megfogalmazott téma – terrorfenyegetettség – az érdeklődők széles körét vonzotta: jelen volt olyan szakember, aki a karhatalmi szervezeteknél dolgozik, aki a természeti katasztrófák következményeivel foglalkozik és természetesen számosan voltak, akik a hétköznapi életben megjelenő szélsőséges hatások analógiája révén gondolta, hogy szüksége lehet az itt kapott információkra, útmutatásokra.

A workshop előadásában részletesen informálódhattunk, arról a folyamatról, melyben az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni olyan veszélyek lehetőségének gondolatával, melyekkel személyesen sosem találkoztak, és remélhetőleg nem is fognak. Extrém helyzetek folyamataival, az extrém helyzetre is jellemző rituálék szakaszaival, kiemelten az un. liminalitás jelenségével foglalkozhattunk részletesen a workshop keretében.

A liminalitás – ki tudja milyen hosszan elhúzódó – átmeneti intervallumában nyitottabbak vagyunk a szuggesztív hatásokra, ezért fontos a megfelelő, hatékony kommunikáció kialakítása. A szuggesztív felkészítés, a szuggesztív kommunikáció, mint eszköz, segíti a krízishez való aktív, konstruktív hozzáállást. A biztonsági tudatosság, biztonsági viselkedés kialakításának szuggesztióiról hallottunk, mely szuggesztiókat a Dr. Varga Katalin által már leírt szuggesztiók speciális helyzetre alkalmazásával hozta létre a kutató előadó.

A workshop interaktív, a jelenlevőket aktivitásra, érdeklődésre serkentő légkörben zajlott, végeérhetetlen kérdések mutatták, hogy a felvázolt téma mennyire időszerű és fontos. A felvetődő kérdések mentén az elméleti és térben látszólag távoli probléma időszerűségét, aktualitását és jelenvalóságát is megélhettük, átérezhettük.

Ezúton is köszönjük mind az előadónak, Ziss Mariannak, mind pedig az aktív érdeklődőknek, hogy betekintést kaphattunk erre a területre.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x