2019. március 29. | Dr. Sümeg Szilvia, Mácsai Bálint: Film, transz, bevonódás

Kedves Érdeklődők!
Kedves Pszichológus/ Pszichoterapeuta és Orvos Kollégák! Kedves Diákok!

Egy jó filmet nézve “hipnotizálódunk” és kijőve a moziból még gyakran percekig nehezen kerülünk ki egy-egy film hatása alól.
Megváltozik a tér és idő észlelése, és megváltozik a nézőpont, a nézés módja is. A hipnózis alatt megtapasztalt élmények, az álom és a film mind a képek, a tudattalan elsődleges nyelvén mutatnak meg valamit a néző számára a világ és önmaga mélyebb rétegeiből. Hipnózis, álom és film között a fő különbség a szerkesztettségben és a tudatos dramaturgiában rejlik. Bizonyos filmek nézőjüket a hipnózishoz hasonlóan képesek transz-szerű állapotba juttatni, és a profánon túli régiókba vezetni. Ennek, a filmek esetében vannak tudatos, filmnyelvi eszközei.

A világ észlelése és hogy hogyan éljük meg életünk pillanatait látásmód kérdése is. A kamera “tekintetének” és a szerkesztésmód törvényszerűségeinek elemzése erre is eszközöket kínál a néző számára. A “látás élesítéséhez” segítségül hívunk olyan rendezőket, mint Andrej Tarkovszkij vagy Stanley Kubrick.
Szinte észrevétlenül a filmben találjuk magunkat, ahol a transz finom rétegeivel találkozhatunk, melyek akár a mindennapokban is megtapasztalt élmények lehetnek. A film szerkesztettségén túl olyan történeti szálak válhatnak ezáltal hangsúlyossá mint például egy trauma, vagy a transzgenerációs örökség “hipnotikus hatása”, ami talán az egyik legszuggesztívebb hatás, ami jelen van életünkben – és a filmekben.

A workshop első felében a film szerkesztettségének hipnotikus, nézőt magával ragadó és bevonó hatását mutatjuk be (Mácsai Bálint), majd filmrészleteken keresztül, kitérünk a rejtett transz élmények közös, interaktív felfedezésére (Sümeg Szilvia). Ezáltal a résztvevő bevonódva, saját élményen keresztül gazdagodhat a film transz állapotot előidéző hatásával kapcsolatban.

A képzésre pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta, klinikai szakpszichológus, pszichiáter szakorvos jelölt, klinikai szakpszichológus jelölt, egyetemi hallgató jelentkezését várjuk.

Online jelentkezés

Fontos tudnivalók:

A képzés akkreditált, a CME pontokat az előadás sorozat végén regisztráljuk az Oftex portálon.
Dátum: Időpont: 2019. március 29. 16-19 óra
Helyszín: ELTE PPK 1064 BP, Izabella utca 46. 218. terem.
Részvételi díj: Előzetes befizetés esetén 4000, diákoknak 1000, MHE tagoknak 3000 Ft. Helyszínen 4500, diákoknak1500, MHE tagoknak 3500 Ft.
Kérjük, a részvételi díjat a Magyar Hipnózis Egyesület alábbi számlaszámára szíveskedjék átutalni: 
CIB 10700244 – 26137702 – 51100005
A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel a résztvevő nevét (ha céges számláról történik az utalás, akkor is a résztvevő személy nevét) és a “Sümeg műhely” megjelölést. (Pl. “Kis Miklós, Sümeg műhely”).
Amennyiben átutalással fizet, annak a nevére tudjuk a számlát kiállítani, akinek a nevéről az utalás történik.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt:
az MHE Vezetősége és Tanulmányi Bizottsága

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

I accept the Privacy Policy