Beszámoló Dr. Sőti Csaba Ph.D. orvos, hipnoterapeuta: Transz-formáció: hipnotikus átalakító munka a Belső Gyermekkel címmel tartott workshopról

A workshopon egy kifejezetten izgalmas, széles ismeretelméleti és kulturális információra utaló, az előadó önmagába mélyedéseivel és annak kihangosításával, megosztásával is dolgozó szuggesztív, a hallgatóságot is aktivizáló előadásban volt részünk.


Az előadó orvos-kutató alapképzettségén és a hipnózison túl a Clayton-féle pszichodráma és a Grof-féle holotrop légzés módszereiben képződött és tapasztalatot szerzett a keleti meditatív technikákban. Terápiás hozzáállása emellett a korszerű, az USÁ-ban a klinikai gyakorlatban terjedő komplex pszichoterápiás megközelítéseken alapul. Ezekre egyaránt jellemző a testi élmények megtapasztalását, a tudatosságot és a spiritualitást fejlesztő módszerek integratív alkalmazása.


Az esetismertetésekkel tarkított előadás során a „belső gyermek” fogalmának körbejárása után megtudhattuk, hogy a tünetek mögött egyre gyakrabban felismert perinatális-intrauterin és transzgenerációs traumák a testben és az érzelmi szabályozásban hagynak lenyomatot. Az ilyen kliensek testélménye gyakran hiányos vagy sérült, érzelmeikhez ezért nem vagy nehezen férnek hozzá. Ezekben az esetekben – a legújabb vizsgálatok szerint – a verbális és hipnotikus intervenciók mellett a testorientált módszerek felelősségteljes alkalmazása ajánlott vagy szükséges a gyógyuláshoz. Hallhattunk néhány, a biztonságos kötődést és örömteli tanulást elősegítő feltételről, mely által az elme és test tudattalan bölcsessége a kliens számára hozzáférhető. Majd végig haladtunk egy test-orientált integratív folyamat főbb állomásain és ízelítőt kaphattunk néhány egyszerű technikából, melyek révén a biztonság, a kapcsolódás, a belső erőforrások és képességek mély, testi szinten megtapasztalhatóak. Ezeket a kliensek elsajátíthatják és otthon gyakorolhatják. Végül, betekinthettünk egy korai trauma feltáró terápiája során alkalmazott test-fókuszú diagnosztikus és terápiás intervencióba.


Ezúton is köszönjük Dr. Sőti Csabának ezt az érdekes, informatív előadást!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás
0
Szólj hozzá a lap alján! Kattints ide!x